Anahat Traversi Üretim Tesisi

Karousel Method Travers Üretimi, Dairesel bir Döngü İçerisinde 24 saat devam edebilecek şekilde travers üretimi yapmayı sağlayabilen bir metottur.

Üretim, Travers Kalıpları vasıtasıyla yapılmakta ve her üretim kalıbı 4 adet travers üretim bölmesi bulundurmaktadır. Ayrıca Kalıplar üzerinde bulunan plakalar vasıtasıyla, traversin tipi, hangi kurum veya firma için üretildiği, üretimde kullanılan kalıp numarası, kalıbın hangi bölümünden üretildiği ve üretim tarihini görebiliriz ve bu özellik bize uzun vadede traverslerin izlenebilirliğini sağlamaktadır.

Bu 4 Bölüme öngerme donatıları, germe plakaları, Bolt ve Tie-Rod’lar, Somun ve Tie-Rod’lar gibi üretim yardımcı ekipmanları vasıtasıyla gerilme işlemine tabi tutulur.Her bir Travers’e demiryollarının dingil ve proje yüklerine bağlı olarak gerilme uygulanır.

Gerilme İşlemi tamamlandıktan sonra konveyor vasıtasıyla üretim kalıpları Beton Döküm Bölümüne gelir.Travers kalıpları üretime hazır olunca, üretim operatörü kumanda panosundaki haberleşme sistemini kullanarak beton talebinde bulunmakta ve travers kalıbı içerisine 3-4 kademede yerleştirilen betona, 1-1,5 dakika içerisinde kaba ve ince olmak üzere 2 aşamalı vibrasyon uygulanmaktadır.

Beton Döküm İşlemi tamamlandıktan sonra kalıplar giriş - çıkış kapıları otomatik sistemle açılıp kapanan buhar kür holüne getirilir. Buhar hollerindeki sıcaklık dijital ve yazıcılı sistemle kayıt altına alınmaktadır. Bunun yanı sıra, beton iç sıcaklığı elektronik sistemle çalışan ölçüm aletleri ile tespit edilmektedir. Traverslerle birlikte buhar kürüne tabi tutulan 150 mm’lik küp numunelerdeki basınç dayanımı min. 45 N/mm² olduğu tespit edilince, öngerme çelik donatıları germe kuvveti betona transfer edilmektedir. Otomasyon sistemiyle kalıptan çıkarılan traversler, taşıma bandı üzerine konulup üretim tarihi yazıldıktan sonra, geçici stok bandına oradan da stok sahasına gönderilmektedir. Üretim alanında kullanılan makineler isteğe bağlı olarak full otomatik veya yarı otomatik olarak yapılabilmektedir.

Karousell Anahat Traversi Üretim Tesisinde Kullanılan Makineler ve Kalıplar;

- PRODUCTİON MOULDS (ÜRETİM KALIPLARI)
- REİNFORCEMENT PREPARATİON MACHİNE (ONGERME TELİ HAZIRLAMA MAKİNESİ)
- PRESTRESSING MACHINE (ÖNGERME TABANCALARI ZERO GRAVITY)
- STRESSING MACHINE (OTOMATİK GERME MAKİNESİ )
- CONCRETE CASTİNG MACHINE (OTOMASYONLU BETON DÖKÜM MAKİNESİ)
- AUTOMATED CURING CRANE (OTOMATİK KÜR VİNCİ)
- CURİNG ROOMS (KÜR ODALARI)
- CURE MACHİNE AND CONNECTİON PİPES (BUHAR JENARATÖRÜ VE TESİSAT BAĞLANTILARI)
- RELEASING PRESTRESSING WIRES (ÖNGERME TELİ SALMA MAKİNESİ)
- STRIPPING (KALIP BOŞALTMA MAKİNESİ)
- MOULD CLEANING AND OILING MACHINE (KALIP TEMİZLEME VE YAĞLAMA MAKİNESİ)
- CONVEYOR (OTOMASYONLU KALIP VE TRAVERS TAŞIMA KONVEYÖRLERİ)
- STOCKİNG MACHİNE (KONVEYOR SONU TRAVERS DİZME MAKİNESİ)
- OTOMASYON VE ELEKTRONİK SİSTEM
- LABORATUVAR

Travers kalitesinin TS EN 13230 standardı kriterlerine uygunluğunu kontrol etmek ve ihtiyaç halinde Ar-Ge çalışmalarını yapabilmek için Tesis içerisinde 100-150 m² kapalı alanda veya mümkünse ek bir binada bir laboratuvar gerekmektedir.Tesiste görevli personellerin özellikle EN 13230 standartlarına hakim, beton konusunda uzman personel olmaları gerekmektedir.Ayrıca agrega, çimento, su, beton kimyasalı ve öngerme çubuklarından belli periyotlarda alınan numunelerinin testleri düzenli olarak burada yapılmalıdır.

Laboratuvarda Kullanılan Travers Test Ekipmanları
- Statik Test Presi ; Travers üretiminde en önemli test ekipmanlarından birisidir. Travers Ray Yaslanma Yüzeyine statik olarak EN 13230 standartlarında belirli aralıklarla yük uygulanır ve çatlak kontrolü yapılır.
- Travers Ray Oturma Yüzeyi Omuz Genişliği Ölçüm Cihazı
- Travers Ray Oturma Yüzeyleri Arası Ölçüm Cihazı
- Travers Ray Oturma Yüzeyi Eğim Ve Burulma Ölçüm Cihazı