Azerbeycan Demiryolları Öngerilmeli Makas Traversi Üretim Tesisi

Azerbeycan’da Yapmış olduğumuz tesisin üretim kapasitesi Günlük 300 metretül ‘dür. Sistem 75 metre uzunluğunda 2 anahat içerisinde 4 üretim kalıbından oluşmaktadır. Tesis Azerbeycan’ın İlk ve Tek Makas Traversi Üretim Tesisi’dir.

Tesis Teknik Bilgileri

ÜRETİM BANTLARI
2 uretim hatti gunluk 300 metre uzunluğunda makas travers üretecek kapasiteye sahiptir. Bu üretim bandlarının içerisinde germe icin kullanılan hidrolik silindirlerin dışında, kalıp içerisindeki betonu dışarıya çıkarmak için kullanilan ekipmanlar bulunmaktadir. Bant içerisinde bulunan kaldırıcı ve çevirici kollar hidrolik bir üniteye bağlıdır ve bant başlarındaki kumanda panosundan kontrol edilir. Bu kollar kalıp içerisindeki beton bloğu önce yukarıya kaldırır daha sonra çevirerek bant ortasında bulunan roller konveyorün üzerine bırakıp bloğu kesim için hazırlamış olur.

GERME EKİPMANLARI
Germe İşleminde 4 adet silindir gorev yapmaktadır. Bu silindirler Ozel olarak tasarlanmış olup Dikey dogrultulari bant ile kesişir ve 300 bar germe kuvvetine sahiptir.

Hidrolik germe işlemi bant başlarında bulunan kontrol paneli vasıtasıyla yapılmaktadır. Bu işlem sadece 1 tuşla otomatik olarak öngerme işlemini yapar , sonrasında personelin son kontrollerini yapmasına olanak sağlamak için 3 dakikalık bir beklemenin ardından son germe işlemini yapıp prosesi tamamlar. Bu esnada öngerme tellerindeki uzama miktarıgerme silindirleri üzerindeki cihaz vasıtasıyla kayıt panosuna aktarıldıktan sonra otomatik olarak kaydedilir ve öngerme teli uzama kontrol işlemi tamamlanmış olur. Yapılan Germe ve uzama verileri kontrol panosunda bulunan kayıt cihazına kaydedilir ve bu şekilde üretim hataları en aza indirilip ileride doğabilecek herhangi bir sorun uzerine geriye dönük takip yapılabilmektedir. Kontrol Panosu üzerinde 2 adet LCD ekran bulunmaktadır. Bu ekranlardan biri germe değerlerinin kontrolü ve anlık gösterge panosu görevini görmekte , diğeri ise anlık kayıtları tutup grafik olarak bu kayıtları göstermektedir.

GÜÇ ÜNİTESİ
Yan resimde bulunan ekipman ozellikle bu hatlar icin gelistirilmis olup bant uzerinde hareket edecek olan beton dokum makinasi vb aletler icin guc kaynagi saglamaktadir. Bu hat Butun dokum banti uzerinde bulunmaktadir.

BETON DÖKÜM MAKİNESİ
Beton Döküm Makinesi Beton santralinden gelen betonun kalıp içerisine düzgün ve hızlı bir şekilde dökülmesini ve kalıp içerisindeki betonun vibrasonunu sağlamaktadır.Dokum makinesi uzerinde 2 adet yurume motoru bulunmaktadir. Ayrica bant icerisine dökülen betonun vibrasyonunu saglamak icin 2 adet şişe vibrator ve dokum sonrasi yuzey duzgunlugu icin silindir vibratoru bulunmaktadir.Makine manuel ve otomatik olarak yurutulebilmekte ve hız ayarı yapılabilmektedir.Ayrica makine uzerinde bulunan kovada beton kalmamasi ve kolay yayilmasi amaciyla harici vibratoeler eklenmistir.Makine üzerinde otomasyonu sağlayan bir LCD monitörüde bulunmaktadir.

TEL FIRLATMA ve KAFA ŞİŞİRMERME MAKİNASI
Üretim için kullanılan en önemli makinelerden biridir. Cunku germe 75 mt icin tek bir seferde yapildigi icin ongerme teli uzunluklari sabit ve esit bir sekilde kesilmelidir. Makine bobin halinde gelen ongerme telini üzerinde bulunan PLC ekran vasıtasıyla otomatik olarak eşit ve istenen uzunlukta kesilmesini sağlamaktadır.Ayrica 2. Makine olarak Germe plakalarına bağlanan öngerme tellerinin bu plakalardan çıkmasını önlemek amacıyla baş ve son kısımları Kafa şişirme makinesi vasıtasıyla şişirilir.

KESİM MAKİNESİ
Kesim makinesi uzerinde otomatik olarak kesilecek noktayi belirleyen sensorler bulunmaktadır. Otomatik kesim personel hatalarını en aza indirirken üretim hızını arttıran en önemli faktörlerden biridir.Kesim makinesi çıkışında üst ve 2 yanda olmak üzere toplam 3 adet sıkıştırma pistonu bulunur. Bu Pistonlar kesim esnasında Beton bloğunun sabitler ve titreşimden dolayı kırıkların oluşmasını önlemiş olur.Kesim makinesi tasarimi itibari ile ileride olusabilecek kapasite artisina karsi ilave hatlarda da islem gorebilecek sekilde tasarlanmistir. Makine üzerindeki yürüme ünitesi sayesinde bantlar arasında geçişi sağlar ve işlem yapılacak banta gelerek sabitlenir. Kesim Makinesi üzerinde bulunan otomasyon sayesinde üretim hattı üzerindeki roller konveyorü kontrol edebilir, böylelikle beton blok her kesimde makine içerisine otomatik olarak çekilmiş olur.Kesim makinesi uzerinde bulunan PLC vasitasi ile kesim hizi , bicak hizi vs gibi ozelliklere mudahale edilebilmektedir.

EĞİTİM
Sistemin montajı ve devreye alınması ekibimiz tarafından yapılmaktadır. Kurulum tamamlandıktan sonra tesisin çalıştırılabilmesi, işletilebilmesi için gerekli kritik noktalarda eğitim verecek 1 mühendis ve 3 Kişilik üretim ekibi fabrika personeli ile birlikte üretim yapmakta ve Personele travers üretimi konusunda eğitimler vermektedir.

Ayrıca fabrikanın işleyişi ile ilgili olarak Beton reçetelerinin yapılması , Kullanılan hammaddelerin labaratuvar testlerinin yapılması , Travers Maliyet analizleri (Agrega seçimi , Çimento Seçimi , Öngerme teli teknik analizleri) gibi teknik konularda çalışarak fabrikanın ana çalışma konularında ana eğitimler ve çalışmalar yapılması personelimiz tarafından yapılmakta ve fabrikanın eğitim ve işleyiş sürecini kısaltılmasını esas alarak bir an önce üretimin başlamasını sağlamaktayız.